Adakah Anda?

Bergegar rumah setiap hari dengan lantunan bersin bertalu-talu.
 
Berdarah telinga mendengar bunyi dentuman
Haacho!
Haachoo!
Haachooo!
Sehingga sesak nafasnya.
 
Paling pedih,
Dituduh tidak pandai menjaga anak kerana membiarkan keadaan teruk sebegitu berterusan.
 
Dipersalahkan pula kerana dilihat ibarat tidak mengambil berat tentang darah daging sendiri.
 
"Kau ni tak sayang anak ke?"
Rasa apa?
Mestilah sayang.
 
Dikecam pula dengan pilihan maut menghiris jiwa.
KIDS or CATS???
 
Saya juga pernah berada di tempat anda.
 
Saya juga pernah merasakan peritnya melihat insan tersayang bersin tidak henti-henti.
 
Sakit telinga.
Sakit hati.
Lebih sakit melihat mereka terseksa begitu.
 
Sehingga merah mata, tergaru-garu muka dan badan.
Hidung gatal, berair, tersumbat.
Semput, sesak nafas.
Kulit gatal-gatal, ruam.
 
Akibat alahan.
 
Akibat bulu-bulu kucing yang berterbangan.
Banyaknya bulu kucing seperti daun gugur di musim luruh.
 
Bukan sekadar gatal-gatal,
Seluruh kawasan dipenuhi dengan bulu kucing.
 
Kalau kumpul semua boleh buat baju bulu berpasang-pasang rasanya
(perasaan dalam hati).
 
Ataupun boleh buat karpet bulu, bulu kucing.
T_T
 
 

Dalam masa yang sama:
Ada satu lagi masalah besar yang timbul.
 
Masalah rumah berbau BUSUK.
Bau najis dan terkuap.
 
Busuk
Busuuk
Busuuuk
 
 
Terngiang-ngiang hari-hari.
Maklumlah bela di dalam rumah,
bukan ada angin sepoi-sepoi bahasa 24 jam keluar masuk.
 
Tetamu, rakan-rakan, saudara-mara bertandang ke rumah pun jadi tak selesa.
Kalau sekali dua mungkin boleh diabaikan kata-kata tohmahan tersebut.
 
Tetapi,
Jika berkali-kali, kita pun naik segan.
Dan STRESS.
 
Maksudnya,
Something wrong somewhere.
 
Rasa macam sudah jatuh ditimpa tangga ketika itu.
Kepala otak bagai nak pecah cuba memikirkan cara apa lagi yang boleh digunakan untuk menyelesaikan kedua-dua masalah BESAR tersebut.
 
Lebih menusuk hati, saat diberi kata dua.
Pilih antara 2 anak.
Anak kucing atau anak sendiri.
 
Tetapi, untuk melepaskan salah satu darinya ibarat seperti kehilangan salah satu kaki untuk berpijak.

Kekusutan ini, bagaimana mahu selesaikan?

Ramai juga yang cadangkan menggunakan penapis udara.
Sebabnya nak gunakannya senang.
Boleh bantu selesaikan kedua-dua kekusutan besar tersebut sekali gus.
 
Kawal alahan kucing.
Hilangkan bau busuk kucing dalam rumah.
Udara lebih segar di dalam rumah.
 
Ya ke?
Ya, betul.
Fungsi penapis udara kan menapis bulu-bulu, habuk, debu yang kotor,
dan keluarkan  udara yang bersih.
 
Untuk masalah bau busuk kucing dalam rumah dan bau kepam juga boleh selesaikan.
Sebab ada menggunakan Deodorisation Filter.
Yang akan memerangkap dan menyah bau busuk kucing di udara.

Dan yang penting bekerja hari-hari siang dan malam.

Udara segar 24 jam.
Untuk anda, untuk anak-anak, untuk kucing, untuk tetamu
(psst, untuk in law juga lebih selesa...).
 
OK.
Penapis udara boleh tahan juga.

Tetapi, yang mana satu penapis udara terbaik?

Anda pasti mahukan yang TERBAIK.

Ada beberapa ciri untuk memilih penapis udara terbaik.

Walaubagimanapun, pilihan terbaik saya adalah

Penapis udara Coway Lombok 2 ni

penapis udara terbaik khas buat pencinta kucing

Penapis HEPA

Penapis udara terbaik buat ibu-ibu penyayang dan pencinta kucing seperti anda dan saya adalah yang dilengkapi dengan Penapis HEPA.

Mengapa?
Kerana ibu-ibu sekalian bukan sekadar mahu menyedut bulu kucing dari udara.

Malah, memerlukan penapis udara yang menyedut dan menapis sisa kulit, sisik atau kulit mati (dikenali sebagai dander) yang saiznya jauh lebih halus.

Sisa kulit mati (dander) yang gugur bersama dengan bulu kucing adalah punca utama berlakunya alahan kucing.

Menyebabkan bersin-bersin.
Merah mata.
Gatal-gatal kulit.

Penapis HEPA telah diperakui mampu memerangkap 99.97% allergen sekecil 0.3 mikron termasuklah dander serta debunga penyebab alahan.

Hampir 600 kali ganda lebih kecil berbanding saiz rambut manusia.

Penapis HEPA adalah penting kerana ia akan menyedut dander halus tersebut, dan
lebih penting memerangkap zarah-zarah halus, dan
tidak membenarkannya bebas semula ke udara.

Tiada lagi tempat untuk zarah halus ini lari.

Anak anda akan menyedut udara yang lebih sihat.
Tiada lagi partikel halus penyebab alahan.

Oleh itu, penapis udara yang dilengkapi penapis HEPA adalah pilihan penapis udara terbaik.

 

Diperakui SIRIM

 

Sirim Certified Coway

 

Tidak seperti penapis udara yang lain, penapis udara Coway telah mendapat pengiktirafan standard kualiti daripada SIRIM QAS Malaysia.

Kenapa penting sangat pensijilan SIRIM ni pada penapis udara?
Kerana ia berkait rapat dengan keselamatan anda.

Diperakui SIRIM secara asasnya bermaksud,
pengguna mempunyai jaminan bahawa produk yang disahkan itu memenuhi standard khusus untuk barangan.

Bermaksud, ada standard keselamatan ke atas pengguna apabila digunakan.
Samada secara terus kepada anda mahupun keselamatan ke atas persekitaran anda.

Sekiranya perkara ini dipandang remeh,
anda sedang mendedahkan keluarga kepada bahaya seperti:

Kejutan elektrik
Bahaya kebakaran
Radiasi elektromagnet
Gangguan peranti
Serta risiko membeli peranti tiruan yang tidak berkualiti

Jangan bahayakan nyawa anda.

 

Room Coverage

Berapa luas keluasan yang boleh diliputi.
Adakah sesuai dengan bilik atau kawasan kucing.

Yang ini juga penting dalam pemilihan penapis udara terbaik buat anda.

Sebab untuk anda mendapat manfaat maksima dari penggunaan penapis udara,
sebaiknya dapatkan penapis udara dengan kapasiti lebih besar dari saiz ruang.

Lebih effisyen untuk penapis udara menyedut habuk di udara.

Kereta besar, enjin dan kuasa juga perlu kapasiti besar.
Kereta kecil, keperluan tenaga kurang, keperluan kuasa enjin juga lebih kecil.

 

Fan Speed

Nampak remeh.
Tetapi, bagi saya penting juga.

Sebagai contoh:
Penapis udara Lombok 2 ni ada 5 level fan speed.
Level I, Level II, Level III, Level IV, dan Turbo.
 
Paling laju speed Turbo.
 
Memang puas hati dengan kucing yang berkeliaran dengan gembiranya dalam rumah.
 
Sebab ada sampai level Turbo, yang sangat berguna waktu mereka hyper-active.
Boleh sedut bulu kucing yang berterbangan dengan hyper-active juga!
 
Boleh sedut bulu kucing.
Dan boleh tapis bau busuk dalam masa yang sama.
Dengan pantas pada waktu-waktu aktif.
 
Sepanjang pengalaman menggunakan penapis udara Lombok 2,
dengan memelihara kucing,
saya memang guna kipas level III dan ke atas sahaja.
 
Tak ada masalah untuk gunakan mode Auto,
Tetapi, saya lebih suka gunakan begitu.

Untuk lebih keselesaan boleh gunakan silent atau eco mode sewaktu tidur.
Kami pula tiada masalah untuk tidur dengan speed Level III.

Air Quality Indicator

 

 

Dan, Yang Paling PENTING

Servis Berkala
Lebih-lebih lagi untuk catparent.

Kelebihan penapis udara Coway berpanding penapis udara lain adalah pada kekerapan servisnya.

Setiap 2 bulan.
Jadi, setahun 6 kali akan diservis.

Pada pendapat saya, amat sesuai sela masa bagi servis yang ditawarkan khususnya bagi pemilik haiwan peliharaan berbulu.

Dan cukup mudah kerana semuanya dilakukan oleh pihak Coway.

Adakah terlalu kerap?
Saya pasti apabila anda sudah menggunakannya,
anda akan berharap cody datang lebih awal untuk servis penapis udara di rumah anda.

Perkara inilah yang paling bermakna buat saya sebagai pencinta kucing.
Sebab setiap kali servis mesti sudah berkarpet bulu di atas filter.

Kalau tiada elemen penting yang ini, tak ada gunanya ada penapis udara.
Sebab bila filter dah dipenuhi dengan bulu,
ibaratnya seperti hidung tersumbat.

Susah nak bernafas.

Bagaimana penapis udara mahu menjalankan kerja sekiranya liang udara semua sudah tersumbat.
Tiada kekuatan untuk sedut bulu kucing, habuk, debu dan sebagainya.

Sampai masa, perlu diservis supaya tidak berlaku masalah terbersin-bersin, terbatuk-batuk, rumah dikomen busuk.

Ibarat kereta yang diservis baik,
Pasti terjaga untuk setiap perjalanan dan kereta mengekalkan prestasi baik untuk jangka masa lebih lama.
Kos penyelenggaraaan juga kurang.

Jika tidak diservis baik, mulalah meragam sepanjang masa.
Kereta tidak mahu start.
Penggunaan minyak lebih banyak.
Kerosakan brek.
Enjin mati.

Langsung tidak gembira dibuatnya.

Begitu juga dengan penapis udara.
Apabila diservis baik, penapis udara akan berkerja baik setiap hari.
Udara juga dibersihkan dengan baik setiap masa.
Keluarga kekal sihat sepanajang masa dengan kualiti udara yang baik.

Ianya sangat membantu mengawal alahan kucing, sedut bulu kucing serta mengawal dan menghilangkan bau busuk kucing di dalam rumah.

Apa kata anda mencubanya sekarang?

Hubungi

+60111-3016756

 

 

+60111-3016756