Kesihatan, Penjagaan Kucing

3 Sebab Mengapa Kucing Makan Rumput

3 SEBAB MENGAPA KUCING MAKAN RUMPUT. Telah diketahui bahawa kucing merupakan haiwan pemakan daging dan sistem percernaan mereka juga direka untuk memproses jumlah pengambilan protein yang tinggi. Tetapi, dari masa ke semasa kucing juga akan memakan rumput. Jangan terkejut jika anda mendapati kucing anda memakan rumput dengan enaknya, dan mendapati kucing anda muntah pula selepas itu,… Read More 3 Sebab Mengapa Kucing Makan Rumput

Pemakanan, Penjagaan Kucing

Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan?

Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan? Mempunyai satu bekas atau mangkuk makanan yang boleh digunakan oleh kesemua kucing peliharaan kelihatan lebih mudah. Ianya menjimatkan ruang, dan boleh juga mengelakkan pembaziran makanan kerana makanan akan tertumpu pada satu kawasan sahaja. Anda juga boleh menjimatkan masa menguruskan keseluruhan kawasana makan dan menguruskan mangkuk makanan yang lebih sedikit. Tetapi,… Read More Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan?

Pemakanan, Penjagaan Kucing

3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing

3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing. Cuba anda teka, berapakah jangka hayat seekor kucing? 2 tahun, 3 tahun atau 5 tahun? Mengikut kajian, kucing indoor boleh hidup selama belasan tahun umur manusia. WOW! Seekor kucing sahaja akan menjadi peneman seumur hidup anda. Sudah tentu pemakanan mereka memainkan peranan yang besar di dalam meneruskan kelansungan hidup dan… Read More 3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda. Nak tahu satu rahsia yang haiwan bernama kucing ini simpan turun-temurun? Sebenarnya bukan kita yang membelai kucing, tetapi kucing melantik kita menjadi tukang garu peribadinya. Tak percaya? Tempat yang tidak betul atau masa yang tidak sesuai mungkin membuatkan kucing anda menjauhi anda terus. Atau mungkin juga dicakar sekiranya anda tidak… Read More 4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing. Bak kata orang dulu-dulu, dari mata jatuh ke hati. Dari hati jatuhnya sayang. Dari sayang lahirnya cinta. Bermadah cinta pula kita kali ini. Pernah tak anda nak mencari kucing anda di antara banyak-banyak kucing, tetapi kucing-kucing yang ada tu lebih kurang sama sahaja corak dan saiz badan. Ha, masa ni… Read More 3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

Neutering, Penjagaan Kucing

Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?

Kenapa Perlu Puasakan Kucing Sebelum Dimandulkan? Sebelum nak menghantar kucing untuk dimandulkan, kucing perlu dipuasakan sekurang-kurangnya selama 12 jam sebelum. Sebagi contoh, kucing nak dimandulkan esok, malam ini dah kena puasakan. Kucing tak boleh diberi makan dan juga minum. Biasanya doktor nasihatkan untuk mula puasakan kucing bermula jam 9 malam hari sebelumnya. Tetapi, waktu akhir diberi… Read More Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?

Kotak Pasir, Penjagaan Kucing

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (2)

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (Bhgn 2). Dalam entri yang lepas, saya telah berkongsi 5 kesalahan berkaitan litter box yang wajib dielakkan. Entri kali ini saya akan kongsikan 5 lagi point penting berkaitan isu litter box ini. 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (Bhgn 2) 5. Pasir di dalam Kotak Pasir… Read More 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (2)

Kotak Pasir, Penjagaan Kucing

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan. Anda ada masalah dengan kucing yang tak mahu gunkan koak pasir? Atau kucing guna tapi sikit-sikit sahaja? Kucing suka membuang di kawasan lain yang tak sepatutnya? Mungkin anda ada lakukan beberapa kesalahan di bawah ini yang menyebabkan kucing anda menjauhi kotak pasir tersebut. Kotak pasir buat kucing… Read More 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You. Kucing dan manusia di bumi dah diketahui tidak menggunakan bahasa percakapan yang sama. Membela kucing juga banyak tanggungjawab, pengorbanan, dan juga kasih sayang yang dicurahkan oleh pemilik macam anda dan saya.  Tetapi, kucing sayangkah pada kita? Gila namanya kalau kata nak dengar kucing kata I Love You ikut bahasa… Read More 7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan. Apabila bercerita bab menjemput rezeki, perkara pertama yang muncul dalam fikiran ramai orang mungkin dari segi wang ringgit. Kadang-kala kita mudah lupa yang rezeki itu bukan hanya datang dari segi wang ringgit sahaja. Wang ringgit itu penting untuk memenuhi keperluan seharian, samada diri sendiri atau keluarga. Kita juga digalakkan membuat… Read More Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan