Pasir Kucing, Penjagaan Kucing

Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter

Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter. Baru-baru ini, saya telah mengunjungi Pet Expo Malaysia – Cat Edition  yang berlangsung dari 29 September 2017 hingga 1 Okt yang lepas di MATRADE Exhibition & Convention Center.  Memang ramai pencinta kucing yang datang memeriahkan ekspo tersebut. Sudah pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk mendapatkan barang keperluan kucing… Read More Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter

Penjagaan Kucing, Pregnancy

9 Tanda-tanda Kucing Mengandung

TANDA-TANDA KUCING MENGANDUNG. Kucing mengandung dalam lingkungan 60-67 hari. Sepanjang tempoh ini, kucing akan mengalami perubahan fizikal dan personaliti. Bukan sekadar perubahan fizikal sahaja. Perangai kucing juga berubah. Dah macam manusia mengandung pula. Tanda-tanda Kucing Mengandung Perubahan Fizikal 1. Kucing Berhenti Mengawan Ini mungkin tanda paling awal anda akan perasan. Sebelum ini anda perasan kucing… Read More 9 Tanda-tanda Kucing Mengandung

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

Lidah Kucing: 5 Fakta Menarik & Unik

5 FAKTA MENARIK MENGENAI LIDAH KUCING.  Lidah manusia yang umumnya digunakan untuk makan, minum dan bertutur. Lidah kucing mempunyai 101 keajaiban dan kepentingannya yang tersendiri. Yang paling ketara adalah lidah kucing digunakan untuk mendandan/membersihkan diri/grooming. Termasuk kawasan bontotnya. Lidah kucing yang unik ini juga memberi kelebihan semasa memakan mangsanya. Jom tonton perkongsian video ini dahulu:… Read More Lidah Kucing: 5 Fakta Menarik & Unik

Kesihatan, Penjagaan Kucing

8 Tips Memelihara Kucing Apabila Anda Allergi

8 TIPS MEMELIHARA KUCING APABILA ANDA ALLERGI. Adakah anda sukakan kucing dan mahu memelihara kucing sendiri? Mungkin anak anda atau pasangan anda menyatakan hasrat ingin memelihara kucing? Mungkin anda sedang memelihara kucing tetapi ada ahli keluarga yang allergi dengan kucing? Kebiasaanya, manusia akan menghindarkan diri daripada perkara yang menyebabkan seseorang itu sakit. Sebagai contoh, menjauhkan diri… Read More 8 Tips Memelihara Kucing Apabila Anda Allergi

Kesihatan, Penjagaan Kucing

3 Sebab Mengapa Kucing Makan Rumput

3 SEBAB MENGAPA KUCING MAKAN RUMPUT. Telah diketahui bahawa kucing merupakan haiwan pemakan daging dan sistem percernaan mereka juga direka untuk memproses jumlah pengambilan protein yang tinggi. Tetapi, dari masa ke semasa kucing juga akan memakan rumput. Jangan terkejut jika anda mendapati kucing anda memakan rumput dengan enaknya, dan mendapati kucing anda muntah pula selepas itu,… Read More 3 Sebab Mengapa Kucing Makan Rumput

Pemakanan, Penjagaan Kucing

Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan?

Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan? Mempunyai satu bekas atau mangkuk makanan yang boleh digunakan oleh kesemua kucing peliharaan kelihatan lebih mudah. Ianya menjimatkan ruang, dan boleh juga mengelakkan pembaziran makanan kerana makanan akan tertumpu pada satu kawasan sahaja. Anda juga boleh menjimatkan masa menguruskan keseluruhan kawasana makan dan menguruskan mangkuk makanan yang lebih sedikit. Tetapi,… Read More Adakah Kucing Perlukan Mangkuk Makanan Berasingan?

Pemakanan, Penjagaan Kucing

3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing

3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing. Cuba anda teka, berapakah jangka hayat seekor kucing? 2 tahun, 3 tahun atau 5 tahun? Mengikut kajian, kucing indoor boleh hidup selama belasan tahun umur manusia. WOW! Seekor kucing sahaja akan menjadi peneman seumur hidup anda. Sudah tentu pemakanan mereka memainkan peranan yang besar di dalam meneruskan kelansungan hidup dan… Read More 3 Tips Asas Memilih Makanan Kucing

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda. Nak tahu satu rahsia yang haiwan bernama kucing ini simpan turun-temurun? Sebenarnya bukan kita yang membelai kucing, tetapi kucing melantik kita menjadi tukang garu peribadinya. Tak percaya? Tempat yang tidak betul atau masa yang tidak sesuai mungkin membuatkan kucing anda menjauhi anda terus. Atau mungkin juga dicakar sekiranya anda tidak… Read More 4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing. Bak kata orang dulu-dulu, dari mata jatuh ke hati. Dari hati jatuhnya sayang. Dari sayang lahirnya cinta. Bermadah cinta pula kita kali ini. Pernah tak anda nak mencari kucing anda di antara banyak-banyak kucing, tetapi kucing-kucing yang ada tu lebih kurang sama sahaja corak dan saiz badan. Ha, masa ni… Read More 3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

Neutering, Penjagaan Kucing

Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?

Kenapa Perlu Puasakan Kucing Sebelum Dimandulkan?  Sebelum nak menghantar kucing untuk dimandulkan, kucing perlu dipuasakan sekurang-kurangnya selama 12 jam sebelum. Sebagi contoh, kucing nak dimandulkan esok, malam ini dah kena puasakan. Kucing tak boleh diberi makan dan juga minum. Biasanya doktor nasihatkan untuk mula puasakan kucing bermula jam 9 malam hari sebelumnya. Tetapi, waktu akhir… Read More Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?