Kucing, Litter box

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan. Anda ada masalah dengan kucing yang tak mahu gunkan koak pasir? Atau kucing guna tapi sikit-sikit sahaja? Kucing suka membuang di kawasan lain yang tak sepatutnya? Mungkin anda ada lakukan beberapa kesalahan di bawah ini yang menyebabkan kucing anda menjauhi kotak pasir tersebut. Kotak pasir buat kucing… Read More 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

Kisah Anak Bulus, Kucing

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You. Kucing dan manusia di bumi dah diketahui tidak menggunakan bahasa percakapan yang sama. Membela kucing juga banyak tanggungjawab, pengorbanan, dan juga kasih sayang yang dicurahkan oleh pemilik macam anda dan saya.  Tetapi, kucing sayangkah pada kita? Gila namanya kalau kata nak dengar kucing kata I Love You ikut bahasa… Read More 7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

Kisah Anak Bulus, Kucing

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan. Apabila bercerita bab menjemput rezeki, perkara pertama yang muncul dalam fikiran ramai orang mungkin dari segi wang ringgit. Kadang-kala kita mudah lupa yang rezeki itu bukan hanya datang dari segi wang ringgit sahaja. Wang ringgit itu penting untuk memenuhi keperluan seharian, samada diri sendiri atau keluarga. Kita juga digalakkan membuat… Read More Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan

Kucing, Pemakanan

Makanan Kering atau Makanan Basah Pilihan Terbaik?

Makanan kering atau makanan basah pilihan terbaik untuk kucing kesayangan? Bab nak pilih makanan untuk si meow pun kena tahu juga sedikit sebanyak. Tetapi, dengan macam-macam pilihan yang ada nak pilih jenis yang macam mana? Nak pilih yang mana satu? Makanan berasaskan ikan, daging, atau ayam? Nak pilih makanan kering atau makanan basah? Jadi, macam mana nak… Read More Makanan Kering atau Makanan Basah Pilihan Terbaik?

Kucing, Litter Sand

3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru. Tukar pasir kucing ni sama pentingnya macam nak tukar makanan kucing. Ada kucing lebih prefer makanan A dari B, ada yang lain pula prefer makanan A, dan ada yang lain pula prefer yang C. Kalau dia tak suka, dia tak sentuh pun makanan tu. Sama lah macam nak… Read More 3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

Kucing, Litter Sand

Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter

Cat Litter Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter.  Dalam entri yang lepas, saya ada berkongsi pengalaman menggunakan pasir kucing jenis non-clumping. Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman menggunakan pasir kucing jenis clumping. Pencarian bermula Sekali lagi perjalanan ke kedai barangan haiwan bagi mencari sesuatu yang baru, diharap dapat memenuhi keperluan si anak bulus, menggembirakan ahli… Read More Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter

Kisah Anak Bulus, Kucing

Amboi, Sombongnya Miko ni Kedip Mata Macam Tu

Amboi, Sombongnya Miko ni Kedip Mata Macam Tu. Kalau anda perasan, sejak anda memelihara kucing ni, rajin pula nak bersembang dengan dia. Kebarangkalian untuk kucing membalas sembang tu 0% kalau tak dikira ngauman kecil mereka tu. Ada kala mereka sekadar merenung sahaja. Ada masa kucing akan slow blink macam menjeling gitu. Mula-mula rasa geram juga… Read More Amboi, Sombongnya Miko ni Kedip Mata Macam Tu

Kisah Anak Bulus, Kucing

3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing

3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing. Siapa yang mengaku sebagai pencinta kucing wajib suka lihat aksi-aksi comel kucing. Tak kisah la kucing sendiri atau melalui media sosial. Lihat gambar-gambar yang dikongsi rakan-rakan pasti membuatkan hari lebih ceria. Tambah lagi, ada rakan-rakan yang sekepala nak bercerita tentang kucing kesayangan. Kali ini saya mahu berkongsi rancangan-rancagan bersiri yang… Read More 3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing

Kisah Anak Bulus, Kucing

5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray

5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray. Kucing Hani yang pertama asalnya kucing stray. Tapi Hani bukan rescuer, pernah bela kucing pun tak. Suka kucing pun tak sangat, tapi tak ada la suka pukul kucing ke apa ke.  Masa tu cuma terjumpa. Niat asal nak tolong jaga sehari dua sahaja sementara nak cari orang yang… Read More 5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray

Kucing

Contents

Ruangan ini bertujuan sebagai rujukan kepada pemilik-pemilik kucing di luar sana dalam mendapatkan informasi berkaitan dengan penjagaan haiwan peiharaan kucing. Di bawah, saya senaraikan posts yang telah saya tulis mengikut topik. Saya berharap perkogsian yang dilakukan jelas dan mudah difahami untuk pembaca blog ini. Contents Getting started 8 Keperluan Asas Memelihara Kucing 5 Perkara Asas… Read More Contents