Kisah Anak Bulus, Kucing

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda. Nak tahu satu rahsia yang haiwan bernama kucing ini simpan turun-temurun? Sebenarnya bukan kita yang membelai kucing, tetapi kucing melantik kita menjadi tukang garu peribadinya. Tak percaya? Tempat yang tidak betul atau masa yang tidak sesuai mungkin membuatkan kucing anda menjauhi anda terus. Atau mungkin juga dicakar sekiranya anda tidak… Read More 4 Tempat Terbaik Membelai Kucing Anda

Kisah Anak Bulus, Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing. Bak kata orang dulu-dulu, dari mata jatuh ke hati. Dari hati jatuhnya sayang. Dari sayang lahirnya cinta. Bermadah cinta pula kita kali ini. Pernah tak anda nak mencari kucing anda di antara banyak-banyak kucing, tetapi kucing-kucing yang ada tu lebih kurang sama sahaja corak dan saiz badan. Ha, masa ni… Read More 3 Fakta Menarik Mengenai Mata Kucing

Kucing, Neutering

Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?

Kenapa Perlu Puasakan Kucing Sebelum Dimandulkan? Sebelum nak menghantar kucing untuk dimandulkan, kucing perlu dipuasakan sekurang-kurangnya selama 12 jam sebelum. Sebagi contoh, kucing nak dimandulkan esok, malam ini dah kena puasakan. Kucing tak boleh diberi makan dan juga minum. Biasanya doktor nasihatkan untuk mula puasakan kucing bermula jam 9 malam hari sebelumnya. Tetapi, waktu akhir diberi… Read More Kenapa Perlu Puasakan Kucing sebelum Dimandulkan?

Kucing, Litter box

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (2)

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (Bhgn 2). Dalam entri yang lepas, saya telah berkongsi 5 kesalahan berkaitan litter box yang wajib dielakkan. Entri kali ini saya akan kongsikan 5 lagi point penting berkaitan isu litter box ini. 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (Bhgn 2) 5. Pasir di dalam Kotak Pasir… Read More 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (2)

Kucing, Litter box

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan. Anda ada masalah dengan kucing yang tak mahu gunkan koak pasir? Atau kucing guna tapi sikit-sikit sahaja? Kucing suka membuang di kawasan lain yang tak sepatutnya? Mungkin anda ada lakukan beberapa kesalahan di bawah ini yang menyebabkan kucing anda menjauhi kotak pasir tersebut. Kotak pasir buat kucing… Read More 9 Kesalahan Berkaitan Litter Box yang Wajib Dielakkan (1)

Kisah Anak Bulus, Kucing

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

7 Cara Kucing Memberitahu I Love You. Kucing dan manusia di bumi dah diketahui tidak menggunakan bahasa percakapan yang sama. Membela kucing juga banyak tanggungjawab, pengorbanan, dan juga kasih sayang yang dicurahkan oleh pemilik macam anda dan saya.  Tetapi, kucing sayangkah pada kita? Gila namanya kalau kata nak dengar kucing kata I Love You ikut bahasa… Read More 7 Cara Kucing Memberitahu I Love You

Kisah Anak Bulus, Kucing

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan. Apabila bercerita bab menjemput rezeki, perkara pertama yang muncul dalam fikiran ramai orang mungkin dari segi wang ringgit. Kadang-kala kita mudah lupa yang rezeki itu bukan hanya datang dari segi wang ringgit sahaja. Wang ringgit itu penting untuk memenuhi keperluan seharian, samada diri sendiri atau keluarga. Kita juga digalakkan membuat… Read More Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan

Kucing, Pemakanan

Makanan Kering atau Makanan Basah Pilihan Terbaik?

Makanan kering atau makanan basah pilihan terbaik untuk kucing kesayangan? Bab nak pilih makanan untuk si meow pun kena tahu juga sedikit sebanyak. Tetapi, dengan macam-macam pilihan yang ada nak pilih jenis yang macam mana? Nak pilih yang mana satu? Makanan berasaskan ikan, daging, atau ayam? Nak pilih makanan kering atau makanan basah? Jadi, macam mana nak… Read More Makanan Kering atau Makanan Basah Pilihan Terbaik?

Kucing, Litter Sand

3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru. Tukar pasir kucing ni sama pentingnya macam nak tukar makanan kucing. Ada kucing lebih prefer makanan A dari B, ada yang lain pula prefer makanan A, dan ada yang lain pula prefer yang C. Kalau dia tak suka, dia tak sentuh pun makanan tu. Sama lah macam nak… Read More 3 Tips Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

Kucing, Litter Sand

Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter

Cat Litter Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter.  Dalam entri yang lepas, saya ada berkongsi pengalaman menggunakan pasir kucing jenis non-clumping. Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman menggunakan pasir kucing jenis clumping. Pencarian bermula Sekali lagi perjalanan ke kedai barangan haiwan bagi mencari sesuatu yang baru, diharap dapat memenuhi keperluan si anak bulus, menggembirakan ahli… Read More Review: Fussie Cat Clumping Cat Litter