Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing

3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing. Siapa yang mengaku sebagai pencinta kucing wajib suka lihat aksi-aksi comel kucing. Tak kisah la kucing sendiri atau melalui media sosial. Lihat gambar-gambar yang dikongsi rakan-rakan pasti membuatkan hari lebih ceria. Tambah lagi, ada rakan-rakan yang sekepala nak bercerita tentang kucing kesayangan. Kali ini saya mahu berkongsi rancangan-rancagan bersiri yang… Read More 3 Rancangan Paling Best Berkenaan Kucing

Penjagaan Kucing

5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray

5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray. Kucing Hani yang pertama asalnya kucing stray. Tapi Hani bukan rescuer, pernah bela kucing pun tak. Suka kucing pun tak sangat, tapi tak ada la suka pukul kucing ke apa ke.  Masa tu cuma terjumpa. Niat asal nak tolong jaga sehari dua sahaja sementara nak cari orang yang… Read More 5 Perkara Asas Selepas Mengambil Anak Kucing Stray

Penjagaan Kucing

Contents

Ruangan ini bertujuan sebagai rujukan kepada pemilik-pemilik kucing di luar sana dalam mendapatkan informasi berkaitan dengan penjagaan kucing peliharaan. Di bawah, saya senaraikan posts yang telah saya tulis mengikut topik. Saya berharap perkogsian yang dilakukan jelas dan mudah difahami untuk pembaca blog ini. Contents Getting started 8 Keperluan Asas Memelihara Kucing 5 Perkara Asas Selepas… Read More Contents

Neutering, Penjagaan Kucing

5 Kelebihan Mandulkan Kucing Peliharaan

5 Kelebihan Mandulkan Kucing Peliharaan. Samada anda memelihara kucing jantan ataupun kucing betina, memandulkan kucing peliharaan anda memberi pelbagai kelebihan bukan sahaja buat anda sebagai pemilik malah kucing peliharaan itu sendiri. Apa itu pemandulan/kembiri/kasi/neutering? Pemandulan, yang juga dikenali sebagai kembiri atau kasi, membawa maksud yang sama iaitu menghilangkan keupayaan seseekor haiwan untuk mengawan atau beranak pinak.… Read More 5 Kelebihan Mandulkan Kucing Peliharaan

Kotak Pasir, Penjagaan Kucing

Berapakah Bilangan Litter Box yang Diperlukan?

Berapakah Bilangan Litter Box yang Diperlukan. Bayangkan di waktu pagi, anda mengalami sakit perut dan satu-satunya tandas yang ada sedang digunakan oleh ahli keluarga yang lain. Anda dalam kesakitan, dan perlu menuggu beberapa minit sebelum menggunakannya.  Tetapi,apabila anda masuk sahaja ke dalam tandas, ia dipenuhi dengan bau najis dan lebih teruk lagi tandas tidak dipam/tidak dibersihakan… Read More Berapakah Bilangan Litter Box yang Diperlukan?

Kotak Pasir, Penjagaan Kucing

10 Tips Pemilihan Litter Box Kucing yang Terbaik

10 Tips Pemilihan Litter Box Kucing yang Terbaik. Litter box jenis yang macam mana nak dipilih? Kucing saya masih kecil, nak dapatkan yang bersaiz kecil atau yang besar? Berpenutup atau yang terbuka? Mungkin anda sedang berfikir ingin mendapatkan litter box dengan segera untuk kucing anda. Ingin segera ke kedai barangan haiwan, dapatkan litter box dan pulang semula… Read More 10 Tips Pemilihan Litter Box Kucing yang Terbaik

Pasir Kucing, Penjagaan Kucing

Review: Aristo-Cats Pinewood Pellet Natural Cat Litter

 Cat Litter Review: Aristo-Cats Pinewood Pellet Natural Cat Litter. Kali ini Hani nak share info berdasarkan pengalaman penggunaan Cat Litter/Cat Sand. Masa mula-mula nak pilih cat litter ni dulu, lama betul maluangkan masa di kedai menjual barangan kucing gara-gara terkejut dengan pelbagai pilihan cat litter yang ada. Terkejut dan terkesima di situ. Setelah ditimbang-timbang dan… Read More Review: Aristo-Cats Pinewood Pellet Natural Cat Litter

Penjagaan Kucing

8 Keperluan Asas Memelihara Kucing Indoor

8 Keperluan Asas Memelihara Kucing Indoor. Sudah tidak sabar lagi ingin membawa pulang kucing yang comel itu ke rumah? Semestinya kehadiran anak-anak bulus akan memeriahkan lagi suasana di rumah, dengan keletah dan aksi-aksi mereka yang comel dan manja tu kan. Tak sabar rasanya nak bertemankan haiwan keayangan Rasulullah ni. Kalau selama ni hanya melayan keletah anak… Read More 8 Keperluan Asas Memelihara Kucing Indoor