Kesihatan, Penjagaan Kucing

Apakah Tanda Kucing Tertekan yang Biasa Dialami?

10 TANDA KUCING TERTEKAN YANG BIASA DIALAMI. “Mana Citam?” “Tidur.” “Tidur lagi?” “Kenapa Lala kurus ni?” “Miaww~” “Stress la mamy, kamu ni suka kencing atas karpet kenapa!” Ini antara dialog yang biasa bagi pemilik kucing. Paling kurang pernah berlaku sepanjang tempoh memelihara kucing. Apa yang bagusnya dalam situasi di atas? Mereka seakan perasan ada perubahan… Read More Apakah Tanda Kucing Tertekan yang Biasa Dialami?

Kesihatan, Penjagaan Kucing

31 Tips Hilangkan Bau Busuk Kucing dalam Rumah

31 Tips Mudah Hilangkan Bau Busuk Kucing dalam Rumah. “Busuuuuk . . . busuuk . . . busuk . . .” “Kenapa rumah auntie bau busuk?” “Aku tak minat la duduk rumah kau lama-lama. Tak tahan bau busuk menyengat.” Berderau jantung. Dup-dap-dup-dap-dup-dap jantung berdegup. Laju macam jet pejuang. Bukan sebab gemuruh, tetapi sebab hati panas. Panas… Read More 31 Tips Hilangkan Bau Busuk Kucing dalam Rumah

Penjagaan Kucing, Travelling

Bawa Kucing Naik Kereta Mudah & Tenang untuk Perjalanan Jauh dengan 15 Tips Ini

15 TIPS BAWA KUCING NAIK KERETA UNTUK PERJALANAN JAUH. Vroom Vroom Musim cuti sekolah atau perayaan hampir tiba. Jadi, satu keluarga merancang mahu pulang ke kampung halaman. Seperti kebiasaan bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Tetapi, ada satu perkara penting yang perlu diambil kira untuk pencinta kucing. Bagaimana dengan kucing kesayangan. Nak letak di mana? Sebahagian mengamil… Read More Bawa Kucing Naik Kereta Mudah & Tenang untuk Perjalanan Jauh dengan 15 Tips Ini

Pasir Kucing, Penjagaan Kucing

4 Tips Penting Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

4 Tips Penting Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru.  Anda pulang dengan hati gembira berbunga-bunga. Pasir kucing, baru dibeli. Hajat di hati untuk menukar kepada pasir kucing yang lebih baik. Khas buat kucing kesayangan. Pulang ke rumah, anda pun masukkan pasir ke dalam kotak pasir. Tup tup . . . Elok tahi di sebelah luar.… Read More 4 Tips Penting Menukar Pasir Kucing Lama kepada Baru

Pasir Kucing, Penjagaan Kucing

Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter

Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter. Baru-baru ini, saya telah mengunjungi Pet Expo Malaysia – Cat Edition  yang berlangsung dari 29 September 2017 hingga 1 Okt yang lepas di MATRADE Exhibition & Convention Center.  Memang ramai pencinta kucing yang datang memeriahkan ekspo tersebut. Sudah pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk mendapatkan barang keperluan kucing… Read More Litter Review: Fatty Cat Bentonite Cat Litter

Penjagaan Kucing, Pregnancy

9 Tanda-tanda Kucing Mengandung

TANDA-TANDA KUCING MENGANDUNG. Kucing mengandung dalam lingkungan 60-67 hari. Sepanjang tempoh ini, kucing akan mengalami perubahan fizikal dan personaliti. Bukan sekadar perubahan fizikal sahaja. Perangai kucing juga berubah. Dah macam manusia mengandung pula. Tanda-tanda Kucing Mengandung Perubahan Fizikal 1. Kucing Berhenti Mengawan Ini mungkin tanda paling awal anda akan perasan. Sebelum ini anda perasan kucing… Read More 9 Tanda-tanda Kucing Mengandung

Fakta Menarik, Penjagaan Kucing

Lidah Kucing: 5 Fakta Menarik & Unik

5 FAKTA MENARIK MENGENAI LIDAH KUCING.  Lidah manusia yang umumnya digunakan untuk makan, minum dan bertutur. Lidah kucing mempunyai 101 keajaiban dan kepentingannya yang tersendiri. Yang paling ketara adalah lidah kucing digunakan untuk mendandan/membersihkan diri/grooming. Termasuk kawasan bontotnya. Lidah kucing yang unik ini juga memberi kelebihan semasa memakan mangsanya. Jom tonton perkongsian video ini dahulu:… Read More Lidah Kucing: 5 Fakta Menarik & Unik

Kesihatan, Penjagaan Kucing

Merawat Selsema Kucing Secara Mudah di Rumah

MERAWAT SELSEMA KUCING SECARA MUDAH DI RUMAH. Mempunyai kucing yang sakit di rumah tidak bagus dan merisaukan kerana terdapat risiko berjangkit kepada kucing lain serta risiko berlaku jangkitan kuman yang merbahaya kepada kucing itu sendiri. Jika kucing menghidap sakit seperti selsema, anda mahu kucing anda sihat semula secepat mungkin. Perkara pertama yang disarankan adalah mendapatkan rawatan… Read More Merawat Selsema Kucing Secara Mudah di Rumah

Neutering, Penjagaan Kucing

Penjagaan Kucing Selepas Dimandulkan 14 Hari Pertama

PENJAGAAN KUCING SELEPAS DIMANDULKAN 14 HARI PERTAMA. Salah satu perkara penting perlu dilakukan adalah puasakan kucing pada malam sebelum hari akan dimandulkan, tidak kira kucing jantan mahupun betina. Selepas dimandulkan pula, penjagaan sewajarnya juga perlu diketahui dan diambil berat. Mengapa penting penjagaan selepas pemandulan ini? Proses pemandulan ini melibatkan proses pembedahan dilakukan ke atas kucing. Seperti… Read More Penjagaan Kucing Selepas Dimandulkan 14 Hari Pertama

Kesihatan, Penjagaan Kucing

8 Tips Memelihara Kucing Apabila Anda Allergi

8 TIPS MEMELIHARA KUCING APABILA ANDA ALLERGI. Adakah anda sukakan kucing dan mahu memelihara kucing sendiri? Mungkin anak anda atau pasangan anda menyatakan hasrat ingin memelihara kucing? Mungkin anda sedang memelihara kucing tetapi ada ahli keluarga yang allergi dengan kucing? Kebiasaanya, manusia akan menghindarkan diri daripada perkara yang menyebabkan seseorang itu sakit. Sebagai contoh, menjauhkan diri… Read More 8 Tips Memelihara Kucing Apabila Anda Allergi